nedeľa 6. októbra 2013

Čím nás banky "balamutia" pri pôžičkách? - Časť 1

Úrokové sadzby na pôžičky a na hypotekárne úvery klesajú a banky sa snažia neustále hľadať metódy, ako vás zaťažiť ďalšími poplatkami. Hlavne, že úroková sadzba vyjde najnižšie. Aké sú to teda tie poplatky?
Logicky je správne, že všetky poplatky za pôžičku by sa mali zohľadniť vo výške úrokovej sadzby. Bohužiaľ, vo väčšine prípadov to tak nie je a tak musíme platiť celý rad ďalších, skrytých poplatkov a banky nás lákajú na akcie, ktoré sú v podstate výhodné len pre nich. Nekalé alebo zavádzajúce praktiky si v tomto článku vymenujeme.


Bonus za drahotu
Hypotekárne banky začali ponúkať bonus za vernosť, čiže určitú finančnú čiastku, ak budete klientom hypotekárneho úverov po období dlhšom ako 10 rokov. Čo však autor článku pokladá za zavádzajúce je to, že hypotekárny poradca nám však prostredníctvom kalkulačky tento bonus už započítal do výslednej splátky a tvrdil nám, ako sa to oplatí. Tento bonus pritom dostaneme až za 13 rokov.
V tomto prípade však nezohľadnil časovú hodnotu peňazí - za 13 rokov bude mať bonus úplne inú hodnotu, než je tomu dnes. Rad klientov sa ani bonusov nedočká. Pri skončení fixácie, ktorá je najčastejšie stanovená na 3 alebo 5 rokov, vám väčšinou vaša domovská banka ponúkne úrokovú sadzbu, ktorá nezodpovedá súčasnej situácii na trhu. Väčšina iných bánk vám pri refinancovaní (takých klientov, ktorí pravidelne splácajú, banky milujú, je to pre nich minimálne riziko) ponúkne lepšiu úrokovú sadzbu.
Znamená to, že ak chcete bonus využiť, potom musíte s domovskou bankou rokovať o znížení úrokovej sadzby na úroveň konkurenčných bánk s tým, že úspech nie je zaručený a výsledok je neistý. Banka tiež môže zvážiť, či nie je pre ňu lepší prechod ku konkurencii, pretože by sa ju jednorazová výplata bonusu nevyplatila. Je preto nelogické a zavádzajúce tento bonus počítať do samotnej výšky mesačných splátok, jedná sa skôr o také marketingové lákadlo. Aby sa tieto peniaze za vernosť vyplatili, musela by vám banka garantovať, že dorovnú konkurenčnú ponuku na konci fixácie nezmení. Odporúčame navštíviť blog 
Porovnajte si dostupné Pôžičky a Úvery.

1 komentár:

  1. Veľmi by som odporučil služby pána Benjamina akejkoľvek osobe, ktorá potrebuje finančnú pomoc, a budú vás informovať o ďalších vysokých adresároch. Ešte raz chválim seba a vašich zamestnancov za mimoriadny servis a zákaznícky servis, pretože to je pre vašu spoločnosť veľký prínos a príjemný zážitok pre zákazníkov, ako som ja. Prajem vám všetko najlepšie do budúcnosti. Pán Benjamin je najlepším spôsobom, ako získať ľahkú pôžičku, tu je e-mail .. / Lfdsloans@outlook.com alebo sa porozprávajte s pánom Benjaminom na WhatsApp Via_ + 1-989-394-3740 Ďakujeme Vy, že ste mi v úprimnom srdci znova pomohli s pôžičkou, som navždy vďačný.

    OdpovedaťOdstrániť